למה אסור לזרוק מגבונים לחים לאסלה? : מי אביבים למה אסור לזרוק מגבונים לחים לאסלה? דלג לתוכן הראשי דלג לתפריט תחתון

מגבונים לחים – עובדות מפעם ונזקים עכשוויים

בשנים האחרונות נראה שנושא ההתחממות הגלובלית ומשבר האקלים העולמי עולים יותר ויותר למודעות, אך מהצד השני ובאופן פרדוקסלי נראה שהשימוש במוצרים חד פעמיים ובעיקר מגבונים רק עולה.
רבות דובר על הנזקים שמגבונים לחים גורמים למערכות הביוב הפרטיות והעירונית. אבל איך הכול התחיל אתם יודעים? 

את ההיכרות הראשונה שלהם עם העולם עשו המגבונים הלחים באמצע שנות ה-50. ממציאם, ארתור יוליוס התחיל לייצר אותם מתוך צורך אישי לנקות את הידיים אחרי ארוחה במסעדה או בבית, והפעם הראשונה בה הם תפסו תאוצה הייתה בשנת 1962 כשמייסד רשת המזון המהיר קנטקי פרייד צ’יקן, אימץ את הרעיון לסניפי הרשת שלו כשהמליץ ללקוחותיו לאכול עם הידיים והם היו צריכים פתרון לניקוי השומן והרוטב של המנה שדבקו בידיהם.

היום כמעט ולא קיימת מסעדה בארץ שלא מגישה את אותם מגבונים לחים ללקוחותיה בסיום הארוחה. אך חוץ מבמסעדות ניתן לפגוש אותם לצערנו כמעט בכל מקום – מגבונים להסרת איפור, מגבונים לחיטוי הידיים או משטחים, מגבונים לתינוקות, מגבונים לניקוי הרצפה ועוד לא מעט ורסיות של אותו מגבון בגדלים שונים, ובמגוון ריחות.

מגבונים לחים

עשרות סוגי מגבונים לחים לכל מטרה

במחקר האחרון שהתבצע לפני עשור ובו בדקו את היקף השימוש במגבונים בישראל, עלה כי אנחנו הישראלים משתמשים בכ-400 מגבונים לאדם בשנה אחת.
וזה הרבה לפני שוירוס הקורונה הצטרף לחיינו והביא איתו עוד כמה סוגים של מגבונים.
רוב סוגי המגבונים הם סינטטיים ומיוצרים מסיבים של ויסקוזה ופוליאסטר, שהם חומרים עמידים מאוד, מה שאומר שמגבון לח כזה לא מתפרק ולא משנה את תכונותיו הפיזיות כמעט כלל, מה שכן קורה כשמשליכים מגבונים לחים לאסלה הוא שהם פוגשים שם מגבונים אחרים, יחד עם המים ושאר תכולת הביוב נוצרת מתיחה וסלסול והמגבונים נכרכים זה בזה לאורך כל מסלולם מהאסלה ועד למכון טיהור השפכים.
בניגוד לנייר טואלט שמתפרק, מגבונים לא מתפרקים, לא מתכלים ולוקח להם מאות שנים להתפרק ולהיעלם מהעולם.
השלכת מגבונים לאסלה גורמת לסתימות קשות במערכת הניקוז הביתית והעירונית, שלפעמים מסתיימת בהצפת הביוב ויוצרת מפגע תברואתי קשה.
כחלק מפעולות המנע שמתבצעות ברחבי העיר אנחנו מבצעים שטיפות קווי ביוב – קווים ראשיים ומשניים נשטפים באופן קבוע אחת לתקופה.
למעלה מ50% מקריאות השירות בנושא ביוב, הן על סתימות בקווי הביוב לכן בנוסף לתוכנית השטיפות הקבועה, מתבצעות שטיפות נקודתיות כדי לפתוח סתימות שנגרמות בין היתר מעומס מגבונים בקווי הביוב.
ניקיון שוחות וקווי ביוב כחלק מהשגרה הוא הדרך הטובה ביותר להימנע מסתימות חוזרות.

אז עכשיו אחרי שאתם מכירים את היסטוריית המגבונים, הנה 5 סיבות טובות להפחית את השימוש בהם:

  1. מגבונים לחים לא מתכלים. גם אלה שכתוב עליהם שכן (כל מגבון כזה יחיה  עוד 300-500 שנים מהרגע שתפרדו ממנו).
  2. המגבונים יוצרים נזק למערכות הביוב העירוניות, גורמים להצפות, לבלאי ולשחיקה של הצנרת.
  3. בכל שנה אנחנו מפנים בעבודות תחזוקה כ-2000 טון פסולת מקווי הביוב. המגבונים הם המרכיב העיקרי של פסולת זו.
  4. הצנרת הביתית יכולה גם היא להינזק בעקבות זריקת מגבונים לחים לאסלה.
  5. כמו כל מוצר חד פעמי גם המגבונים מזהמים את הסביבה.

אז לסיכום, כדי לשמור על העולם, על הצנרת העירונית וגם הביתית אנחנו ממליצים להפחית למינימום האפשרי את השימוש במגבונים הלחים, ואם כבר השתמשתם, דאגו לזרוק אותם רק לפח.

 

ערימת מגבונים לחים שהוצאנו מהביוב

The Butterfly Button